Hoe laag is de hypotheekrente? En wat is het verschil tussen deze twee hypotheekrentes: vast en variabel.

Waarvan hangt de hoogte van de hypotheekrente verder af?

De meeste geldgevers laten je kiezen tussen, bij hypotheekrente, variabele en vaste rente. Variabele rente gaat omhoog en omlaag met de marktrente, vaste rente blijft de afgesproken rentevaste periode ongewijzigd. Variabele rente wordt niet aanbevolen

Hoe lang zal ik de hypotheekrente vastzetten?

Wil je zekerheid en ben je bereid daarvoor te betalen, dan kun je kiezen voor een periode van 10, 15 of misschien wel 30 jaar, dit is hel persoonlijk van je eigen omstandigheden en wensen.

Is variabele rente dan niet veel voordeliger?

Als we geen rekening houden met de beginrente, is een variabele rente op de lange termijn het goedkoopst (volgens sommige onderzoekers), echter is het niet aan te raden.

Nadeel van variabele rente?

Bij een variabele rente schommelen de hypotheeklasten veel sterker dan bij een vaste rente. Het inkomen moet deze schommelingen zonder problemen kunnen opvangen.

Wat is instaprente?

De rente aan het begin van je rentevaste periode (de eerste 1 of 2 jaar) waarbij je zelf bepaalt wanneer je de rente vastzet.

Wanneer valt een instaprente te overwegen?

Je kunt voor een instaprente kiezen als de geldgever je op de hoogte stelt als de rente omhoog gaat en je vervolgens nog een aantal dagen de tijd geeft om de hypotheekrente tegen het oude tarief vast te leggen.

En wat is de rentebedenktijd?

De rentebedenktijd heb je aan het eind (de laatste 1 of 2 jaar) van een rentevaste periode, je kunt binnen die periode tot op zekere hoogte zelf bepalen wanneer je de rente voor de volgende rentevaste periode vastzet.

En wat is het addertje?

Je betaalt voor deze voorziening een iets hogere rente.

Wat is rente met bandbreedte?

Over een hypotheek met bandbreedte betaal je een rente die vaststaat zolang de dagrente tussen een vooraf vastgestelde boven- en ondergrens zit.

Welke hypotheek met bandbreedte is het gunstigst?

Enkele geldgevers kennen alleen een bovengrens, als de hypotheekrente daalt betaal je meteen minder.

HypotheekrenteWaarom zou ik een hypotheek met bandbreedte nemen?

Op dit moment heeft dat geen zin, omdat de variabele rente, waarop de rente met bandbreedte is gebaseerd, nauwelijks lager ligt (of zelfs gelijk is) dan de vaste rente.

Wat is een venstertarief?

Dit is het officiële tarief van de geldgever, bij sommige aanbieders is dit het tarief. Anderen hanteren vooral voor hypotheken afgesloten via ketens lagere tarieven dan het officiële tarief.

Maakt het nog verschil op welke wijze ik een hypotheek afsluit?

Ja, zelfs als je precies weet welke hypotheek je wilt hebben, is het vaak verstandiger (vanwege de complexiteit en nevenvoorwaarden) deze via een hypotheekadviseur af te sluiten.

Waar moet ik vervolgens nog op letten?

Bij voorkeur een hypotheek van een geldgever die ook lage venstertarieven hanteert. Bij renteherziening krijg je namelijk doorgaans het venstertarief aangeboden.

Wat is een projectaanbieding?

Sommige geldgevers bieden voor nieuwbouwprojecten een korting op de hypotheekrente aan. Ook nu geldt deze korting alleen voor de eerste rentevast periode (bijvoorbeeld eerste 10 jaar). Ga daarom niet op zo’n aanbieding in als het venstertarief van deze geldgever hoog ligt, vaak zijn andere (verplichte) producten weer duurder hiermee verdient men de korting terug.

Kan ik onderhandelen over de hoogte van de rente?

Meestal niet, een goede geldgever hanteert een scherp rentetarief, voor nieuwe maar ook voor bestaande klanten, dit is afhankelijk van de geldgever, vooral banken willen goede cliënten wel eens tegemoet komen, ook met de hoogte van de afsluitprovisie. Bedenk wel dat als je korting krijgt heb je het meestal zelf betaald.

Wat is gunstiger voor een huizenkoper: een lage rente bij hoge huizenprijzen?

Wij neigen ertoe de voorkeur te geven aan een hoge rente bij lage huizenprijzen. Een hoge rente zal eerder dalen dan stijgen; een lage rente eerder stijgen dan dalen.

Hoe weet ik de actuele hypotheekrente?

Op Teletekstpagina 546 en in de financiële bijlage van de dagbladen maar ook op internet (bijvoorbeeld hypotheekrente.nl) vind je overzichten van de actuele hypotheekrentetarieven.

Je hebt alles gelezen en je wilt graag een kennismakingsgesprek met ons? Je bent van harte welkom! Vul snel het contactformulier in en we zetten graag op het afgesproken tijdstip een vers kopje koffie of wat jij lekker vind voor je klaar.