Samenwonen, de tips en regels

Samenwonen! Een mooi en spannend moment, samen verder in één huis. Naast het samen afstemmen van een datum voor de verhuizing, ook erg belangrijk wat er financieel op je afkomt of veranderd. Dus niet alleen wie betaald wat, wat betalen we via onze nieuwe gezamenlijke rekening. En kopen we een nieuwe grote bank, zijn we over-verzekerd of stellen we een samenlevingscontract op et cetera.

Is er bij het afsluiten van een hypotheek verschil tussen geregistreerd partnerschap en ongehuwd samenwonen?

Nee.

Moet je een samenlevingscontract laten opmaken als je samen een huis koopt, en niet getrouwd bent?

Het is niet verplicht. Wel zeer aan te raden als je je partner goed verzorgd wenst achter te laten en in het huis wilt kunnen blijven wonen.

En een testament, is dat verplicht als je niet getrouwd bent?

Nee, een testament is minder noodzakelijk dan een goed samenlevingscontract. Waarom? In een samenlevingscontract kun je al het een en ander regelen met het oog op de erfenis en dat de andere partner in het huis kan blijven wonen.

Wat voegt een testament dan toe?

In een testament kun je nog aanvullende zaken regelen, bijvoorbeeld de half-half clausule. Dat betekent dat wanneer beide partners kort na elkaar overlijden, de nabestaanden van beiden recht hebben op de bezittingen en niet alleen de familie van de laatst overledene (bij huwelijkse voorwaarden).

Waar kun je een samenlevingscontract en testament laten opmaken?

Bij de notaris, als je een huis koopt, kan het opmaken vaak tegelijkertijd met de overdracht worden gedaan. Het is niet verplicht dit allemaal bij dezelfde notaris te laten doen, wel handig om gelijk te regelen.

Waarom moet ik een overlijdensrisico verzekering afsluiten?

Om te voorkomen dat je erfgenamen bij je overlijden het huis moeten verkopen omdat zij anders de hypotheeklasten niet meer kunnen opbrengen.

Is zo’n verzekering verplicht?

SamenwonenJa, meestal wel, bij alle hypotheekvormen is de verzekering meestal wel maar niet altijd verplicht. Het is vaak wel verstandig, ook met het oog op de toekomst (ouder worden betekent een duurdere verzekering, en op termijn groter wonen) of gezondheidsklachten die later kunnen opdoemen waardoor je onverzekerbaar wordt.

Moet ik bij samenwonen regelingen treffen met betrekking tot een overlijdensrisico verzekering?

Ja, zorg er in dit geval voor dat de premies voor deze verzekering kruislings verschuldigd zijn aan de verzekeraar. Jij bent dan verzekeringsnemer en begunstigde en de verzekering is afgesloten op het leven van je partner. Een en ander geldt ook voor gehuwden die niet in gemeenschap van goederen zijn gehuwd.

Waarom is dat kruiselings betalen nodig?

Dan valt de verzekering bij overlijden niet onder de erfenis en hoeft er geen belasting over te worden betaald.

Je hebt alles gelezen en je wilt graag een kennismakingsgesprek met ons? Je bent van harte welkom! Vul snel het contactformulier in en we zetten graag op het afgesproken tijdstip een vers kopje koffie of wat jij lekker vind voor je klaar.